Despre Mituri și Superstiții la Pescuit

MMA Fishing Team - La pescuit cu prietenii


     Tot cotrobâind prin cămara Google cu gând să dau peste niscai rețete secrete de nadă pentru ademenit mustăcioșii, îmi sare între ochi un pop-up comercial, fix din mijlocul paginii! "Pisica neagră preia toată energia negativă din casă! Dacă traversează prin fața cuiva îi va aduce noroc în acea zi sau noapte!" scria acolo mare și alb peste poza cu pisică neagră. Pun repede mâna pe telefon și Barabim - Barabum îl sun pe Marius, zic:
     - Băh` ... avem râme, viermuști, nadă tot treabă da? Vorbește și cu Marinică! O rugăminte aș mai avea la voi, poate găsiți in plm pe drum vreo pisică neagră ceva? Din aia fără zgardă, bagi mâna în ea și o pui la portbagaj! Am eu o idee despre cum să facem treaba să meargă! Și pe urmă o eliberăm sportiv, regulamentar gen Cat and Release! Agâț eu un caras în lansetă și îi dau pe la nas așa să o fac să treacă prin fața noastră, practic să ne taie calea știi?
     Ăsta nu zice nimic, doar stă în telefon ... - Mă auzi mă? zic ... plm, vă descurcați voi, sau măcar o labă de iepure din ăla șchiop și niște potcoave tocite de cai morți dacă vă ies în cale sunt ok și alea! Mergem direct pe standul 7 insist eu, cică este cifra norocoasă a zilei de astăzi! Zicea Neti Sandu ăla la Horoscop la zodia pești!
     - Încă ceva zic, să nu care cumva să te pună draq` să dormi la noapte cu capu` spre Nord ca e ghinion curat mă-nțelegi? Să mănânci fără sare astăzi ca ție îți tremură mâna de la băutură și o verși în plm pe masă și iar prindem cioaca! Să nu deschizi vreo umbrelă prin casă sau să te joci cu foarfeca! Băăă, și să nu lași mucuri de țigară pe aceeași scrumieră! Fumezi 20jdă țigări, 20jdă scrumiere murdărești mă doare-n pl ne-am înțeles? Și dimineață când ieși din bloc cu sculele, să nu te manânce în cur să treci pe sub scară! Arunci sculele pe geam și sari frumos în grădină, că doar stai la etajul 3, nu e chiar așa de sus! Și sper că nu ai de gând să te uiți în oglindă la plecare! Știm cu toții că suntem urâți, hai să nu ne riscăm să le spargem tocmai acum, da? Altfel 7 ani de ghinion scrie pe noi! Nu mai vedem culoarea peștelui! Hai aveți grijă și ne vedem acolo dimineață!





MMA Fishing Team - La pescuit cu prietenii


     - O să mă bag și eu la somn, dar voi dormi iepurește, poate banghesc vreo stea căzătoare din alea știi, să îmi pun o dorință, să prind Peștișorul de Aur! Ne scoatem cu ăla, că suntem fix trei, ne îndeplinește 3 dorințe. Câte una de fiecare. Practic câte un Crap la 4 kile 999 de grame, că dacă are 5 nu ne lasă ăia să îl luăm! De fapt, eu o să vreau un Salonta din ăla, iar pentru Marinică o să insist la un Ten! Știi că ți-am povestit eu că au populat recent cu trei specii de ten. Te-n Limbă, Te-n Gură și Te-n Aripă! Altă idee numai am, ca să ne îmbunătățim recordurile ... aaa, ba ar mai merge să frecăm lampa, da` știu pe cineva care a făcut deja asta și i s-a înfățișat sictiritu` ăla albastru, cu figuri cu alea, că deranjează geniu` din lampă, că emag genius că plm, nu ne complicăm!
     Alo! Mai ești mă? Alooo! Băga-ți-ai plutele pe fir, ai închis al draq`!





MMA Fishing Team - La pescuit cu prietenii


     Între timp se făcu mâine, care de ieri până azi este marți ... 13! Deși nu era weekend, singurul stand disponibil pentru rezervare a fost cel cu numărul 13! Trag un ochi la ceas, se făcuse deja 04 și 13 minute, zic n-are cum! Încerc să ies din bloc tiptil, cu undițele camuflate într-o husă pe care am scris mare cu marker fosforescent "Nu te uita insistent că-ți iau ochii pe palmă!" Deși locuiesc la etajul 1, urc în lift ca să evit scările. Acolo dau de un vecin care probabil mergea la serviciu. La înghesuială, un nenorocit de cârlig se agață de cămașa dânsului și hrrrrșșt începe să pârâie!
     - Vaaaai zic, îmi cer mii de euro, vă plătesc ... - Stai liniștit zice el, gaura asta e o nimica toată ... stai să o vezi pe aia de la blugi cum e! Hei, dar văd că te duci la pescuit! Muuuultă baftăăă! Zice el răspicat şi triumfător ieșind râzând din lift.
     Am rămas cu capu-ntre urechi și cu înjurăturile uscate pe buze. Al dracului, zic în gândul meu, sigur era pescar! Arunc necăjit sculele în portbagajul mașinii și observ că a ieșit vecinul de la 7 cu câinele la plimbare. Brusc îmi pică fisa și aud în cap vorbele înțelepte ale bunicii: "Lasă mamaie, că dacă pui piciorul accidental în rahat de câine, o să ai noroc!" Zic stai aşa că echilibrez eu balanța! Dau roată la mașină, mă uit pe trotuar, băi omule un căcat de câine nu găsești când ai nevoie!
     Ghinion mai mare ca ăsta eu nu concep!





MMA Fishing Team - La pescuit cu prietenii


     Ajunși pe baltă, îmi asum eu standul 13 că și-așa ghinionul era scai. Înfigem sculele în mâlul malului și așteptarea se așterne. Negociasem o partidă scurtă de 12 ore, din care 6 s-au scurs fără evenimente notabile. Glumele pescărești și berea fără alcool, în cazul meu, alt ghinion şi ăsta, au făcut deliciul următoarelor 4 ore. Nici coadă de pește, activitate zero! Mai aveam la dispoziție două ceasuri, de care puteam profita la maximum ca să ne ciondănim, să aflăm care dintre noi a deschis lacătul cutiei cu ghinion! Aşa că încep eu. Zic:
     - Bă și doar v-am spus să aveți grijă în plm ...
     Deodată îl văd pe Marius că sare ca și corentat către prima lansetă zic gata sparge ăsta gheața și e și ceva mare! Era o bălăceală de nedescris. Cu o mână agita lanseta și cu cealaltă făcea pipi în baltă! Îmi iau fruntea la palme și numai întreb ce face dar îmi spune singur, rânjind, că doar ce a citit pe un forum de pescuit, cum că dacă te piși în apă ai noroc! O durere cruntă de diblă îmi dădea târcoale! Oftez resemnat și încerc să schimb mixul de nadă.

     - Gata! Hai să strângem! Nu mai are rost. S-a așezat o libelulă pe lanseta aia de 3,90! Că știi că cică dacă se așează pe bambină o libelulă, poți să strângi sculele și să pleci! Partida e ca și compromisă! - zice și Marinică ofticat.
     - Stați pe loc nu pleacă nimeni! Cică dacă bați ușor în coada lansetelor și zici "Hai la tata!", ai șanse mai mari, am citit eu pe un grup de Facebook! - intervine din nou Marius.
     - Gura! Nu am vrut să vă spun însă acum deja este evident. Cineva a umblat azi noapte la păsărică și apoi a făcut nada fără să se spele pe mâini. Numai pune botul pentru că mixul deja miroase a pește! - adaug eu. Și ziceți merci că nu plouă și nu bate vântul da? Cu pește sau fără pește, măcar să ne bucurăm de ieșirea asta în natură zic! Zis și făcut o fi zis şi mama natură, căci se dezlănțuie brothere o ploaie și o vijelie de se împleteau bambinele pe lansete!
     Ne-am înghesuit la foișor într-un colț, lângă un ceai cald. Trăgeam speranţă să plouă cu peşte! Am fost atât de conectați cu natura încât de data asta nu am făcut nici măcar o poză d-apăi să mai și filmăm ceva! Din când în când, printre rafalele de vânt și șuvoaiele de ploaie, mai răsunau expresii populare de notat în carnețelul cu înjurături pentru nepoți: "Apa crește, pula pește!" zice unul. "Apa scade, pește cade!" răspunde altul. Apă minerală n-aţi luat, bem sec, adaug şi eu. Mai aveam de stat aproximativ o oră și jumătate pe malul apei. Furtuna de vară își lua la revedere și deja soarele se uita înapoi. Preparăm ultima tură de nadă.





MMA Fishing Team - La pescuit cu prietenii


     - Moșule zic, eu voi pune la mine și o pungă mică de boia iute de ardei. Lansez câteva nuci cu praștia să acopăr zona celor 4 lansete iar pe momitor folosesc același mix picant. Îmi desfac o doză de bere și o scap instant din mână căci lanseta cea mai prăpădită sare de pe suporti. Înțep la sigur și după un dril frumos aduc în minciog primul dintre crapii din poza de mai sus. Lansez din nou, cât mai rapid, în același loc. La diferență de 10 minute a mușcat și al doilea. Cât ai zice pește, încă doi s-au înfruptat din meniul picant până la finalul partidei, aceștia din urmă fiind și eliberați.
     Partida a fost salvată! Într-un mare stil!

     Acest articol este însă un pamflet și trebuie tratat exact ca atare. Personajele, locația, capturile, rețeta de nadă și desfășurarea partidei sunt însă reale. Poate că mixul de boia iute a influențat rezultatele, poate că nu. Personal, nu sunt un tip superstițios. În general nu cred în astfel de chestii, nici măcar în revistele solunare. Însă în mod sigur vremea, presiunea atmosferică, vântul, temperatura, vegetația, tipul de nadă, recomandările, și dramul de baftă sunt adevărații factori care decid direct soarta unei partide de pescuit. Restul sunt doar povești pescărești. Amuzante, delicioase şi pline de neprevăzut. Pe lângă tradiționalul "Fir întins!" și "Să ți-o tragă la fund!" am mai cules pentru voi câteva expresii și zicale des întâlnite în vocabularul pescarilor:
     "Fire întinse ca arcurile de la dormeză!", "Să-ți mestece bilelele ca pe turbo!" (referitor la boilies), "Fire zbuciumate!","Căcat pe băț!", "Să fie măcar de-o tigaie!", "Șoșoiu la undiță!", "Șoșoiu-n traistă!", "Fire răsucite!", "Să-ți bagi coada-n gârlă!", "Dacă vrei pește, du-te la Metro!", "Să ai parte de mulți pești , dar să nu aduci nici unul la mal!", "Fir întins ca arcul de la pix!", "Fir întins ca flocii babii!", "Fir întins de trestii, papură și vânt năpraznic!", "Popa în sculele voastre!", "Cine nu bea nu prinde!", "Sănătate! La mulți ani! Peștele să-l luați cu bani!", "S-aveți parte doar de drill, furtunos și dificil! Să aveți captura vieții, chiar la ruptul dimineții!"

Nu uita de CONCURSUL LUNAR CARICATURA PESCARULUI!
Înscrie-te și câștigă o Caricatură Amuzantă cu tematică pescărească, pentru tine sau prietenii tăi!




     Dar tu? Ce superstiții ai când mergi la pescuit? Scrie-ne în secțiunea de comentarii! Ne găsești și pe Canalul nostru de Youtube: MMA Fishing Team unde poți urmări Primul Episod din "La pescuit cu prietenii"! O miniserie de clipuri cu și despre pescuit. Poți viziona episodul direct pe site, dând play clipului de mai jos.
     Dacă te identifici cu acest tip de conținut, abonează-te și astfel vei susține proiectul nostru pe termen lung.
     Fire întinse! Și nu uita! APA TRECE, PEȘTELE RĂMÂN!




Contact / Autori:   MIHAI ALIN ION  |  MARIUS MARIAN VOINEA  |  Publicat pe 30.10.2020   |   Navighează:   HOMEPAGE